• Utena, Kaunas ir visa Lietuva
  • Klientams+370 673 27062
  • Pirmadienis - Penktadienis 08:00 - 19:00

Atsiskaitymai grynaisiais

Oct 6, 2024 Verslas

Verslo kasdienybė – atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimas:

✴️ Nuo 2022 m. lapkričio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimo įstatymo nuostatos (toliau AGPRĮ), pagal kurias tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys atsiskaitymus, taip pat bet kokius kitus mokėjimus pagal sandorius gali atlikti grynaisiais pinigais, jeigu jie neviršija 5 000,00 Eur sumos arba šią sumą atitinkančios sumos užsienio valiuta.
✴️ Minimi apribojimai atsiskaityti grynaisiais pinigais taikomi visiems Lietuvos Respublikos ir užsienio fiziniams ir juridiniams asmenims, kai atsiskaitymai vykdomi Lietuvos Respublikos teritorijoje.
✴️Svarbu pabrėžti, kad remiantis AGPRĮ yra vertinama ne vienos įmokos ar jos dalies suma, tačiau bendra visų mokėjimų už konkretų sandorį suma. Sandorį sudarę asmenys neturi teisės dirbtinai skaidyti sandorio, taip siekiant išvengti nustatytų ribojimų.
✴️ Jei tarpusavio atsiskaitymai ar mokėjimai pagal sandorį negali įvykti negrynaisiais pinigais dėl to, kad šių atsiskaitymų ar mokėjimų vietoje mokėjimo paslaugų teikėjai neteikia reikalingų paslaugų, o pagal sandorį yra būtina atsiskaityti nedelsiant, atsiskaitymą galima atlikti grynaisiais pinigais.  
✴️ Atsiskaityti nedelsiant nebent gali sutrukdyti sutrikęs pirkėjo-mokėtojo ir/arba pardavėjo-gavėjo mokėjimo paslaugų teikėjo paslaugų teikimas elektroninėje erdvėje, autentifikavimo priemonių, kaip „Smart-ID“, elektroninio sertifikuoto mobilaus parašo, sutrikimai, sutrikęs interneto, taip pat ir mobilusis, ryšys, kuriuo naudojasi pirkėjas, ar tai, kad kuri nors iš sandorio šalių neturi sąskaitos.  
✴️ SVARBU pabrėžti, kad sutrikimas pripažįstamas, jei tai galėtų patvirtinti paslaugų teikėjas. Tačiau kaip rodo praktika, iš esmės visi sandoriai, viršijantys 5 000,00 Eur, yra iš anksto numatomi ir už tokią sumą pirkiniai paprastai yra planuojami ir nevykdomi spontaniškai.  
✴️ Tokiu atveju atsiskaitymus ar mokėjimus grynaisiais pinigais gaunantis-priimantis asmuo privalo apie tai pranešti Lietuvos Respublikos Valstybinei mokesčių inspekcijai bei nurodyti aplinkybes, dėl kurių nebuvo galima atsiskaityti negrynaisiais pinigais, ir pateikti sandorio šalių identifikavimo duomenis. Pranešti apie sandorio grynaisiais pinigais faktą asmuo turi per 10 dienų. Pranešimas pateikiamas elektroniniu būdu per Elektroninio deklaravimo sistemą, pildant PRC915 formą.  
✴️AGPRĮ 7 str. nurodoma, kad asmenys, pažeidę šį įstatymą, atsako Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse nustatyta tvarka. Reikalinga profesionali pagalba?

💼📈 Susisiekite: 📞+370 673 27062; 📨 info@utenosapskaita.lt